Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  28.01.2019, 11:28h


Inovacije i digitalna budućnost na Noći muzeja 2019.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pridružila se obilježavanju edukativne i, sudeći po posjećenosti, popularne manifestacije "Noć muzeja".

Pod zajedničkim nazivnikom „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“ okupili su se i muzeji gradova Šibenika, Drniša i Knina, uz programsku podršku JU „Nacionalni park Krka“, kako bi posjetiteljima predstavili bogatu muzejsku građu u svjetlu inovativne budućnosti, s obzirom na to da je uspješnost u promociji kulturne baštine upravo u korištenju novih tehnologija. Detaljan program predstavljen je na konferenciji u Muzeju grada Šibenika.

U petak, 1. veljače od 14 do 17 sati organiziran je posjet Skradinskom buku na kojem će posjetitelji, pored uživanja u jedinstvenoj ljepoti zimske Krke, imati priliku detaljnije se upoznati s tradicijskim zanatima i bogatom industrijskom baštinom na rijeci Krki. U vodenicama na Skradinskom buku prezentirane su stara kužina, mlin, mlinareva soba, tkalački stan, kovačija i štala a postavljena je i izložba o hidroelektranama sagrađenima duž toka rijeke Krke.

Noć muzeja nastavlja se od 19 sati u Gradskom muzeju Drniš. Za nesvakidašnji doživljaj motiva rijeke Krke, prirodnih vrijednosti, kulturnopovijesnih znamenitosti i manifestacija pobrinuli su se fotografi amateri: Iva Matić, Ante Gverić i Tomislav Prpa. Veličanstveni prizori uhvaćeni pažljivim fotografskim okom razlit će se muzejskim zidovima, uz glazbu i svjetlosne efekte. Iva Matić dočarala je bajkovitost Roškog slapa, natruhe drevnih priča i legendi koje izviru iz riječnih slapića, rukavaca i roških vrleti. U prikazima vremenitih vodenica odiše tradicija i ogleda se velika povezanost i saživljenost lokalnih stanovnika s Krkom. Foto-priča Ante Gverića prikazuje kontrast duboke, nepatvorene duhovnosti otočića Visovca koja poziva na kontemplaciju i molitvu s pješačkim i biciklističkim stazama na obali koje zovu na aktivan boravak u prirodi. Na tako malom isječku rijeke, dva sasvim različita doživljaja i emotivna stanja koja u konačnici vode ka samospoznaji i unutarnjem pomirenju. Treća priča donosi nesvakidašnje noćne prizore utvrda uz Krku, pretače se na dnevne prizore klisura koje samo vješt penjač i planinar može dosegnuti te završava s vatrenim žonglerima tijekom Burnumskih ida. Priča puna prizora nedostupnih oku prosječnog posjetitelja, puna adrenalina i dinamičnosti odražava duh njezina autora. Uz foto-izložbu održat će se i kulinarska radionica na kojoj će se pripremati jednostavne slastice, energetske pločice od domaćih orašida, suhih smokava i rogača, a na bogatoj trpezi naći će se i pokoji stari recept iz antičkoga Rima u suvremenoj izvedbi. Posjetitelji će moći „zaviriti“ i u čarobnu škrinju koja krije tajne tradicijskih zanata na Krki. Suvremene tehnologije živopisno će dočarati ugođaj tradicionalne kovačije i staroga mlina. 

U 20 sati u Kninskom muzeju  bit će otvorena izložba „Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu novih istraživanja“, koja je rezultat suradnje Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i Državnog arhiva u Šibeniku. Na izložbi su obrađene srednjovjekovne utvrde u obuhvatu Nacionalnog parka „Krka“ na kojima je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ tijekom proteklih godina sustavno provodila arheološka istraživanja, arhitektonska i geodetska snimanja te konzervatorske radove. Saznanja o životu na rijeci Krki i njezinim tvrdim gradovima u kasnom srednjem vijeku upotpunjuju dragocjeni podatci iz različitih povijesnih izvora. Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda na svojim obalama koliko ih ima Krka: duž čitava njezina toka, od izvora do ušća, nalaze se brojna utvrđenja ili fortifikacije. Srednjovjekovni utvrđeni gradovi – kamene utvrde – bili su u posjedu hrvatskih velikaških obitelji. Osim što su imale obrambenu funkciju, neke od tih utvrda bile su i jezgre naselja.