Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  28.07.2017, 07:39h


Vodič "Parkovi Hrvatske"

 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) izdalo ažuriran vodič kroz nacionalne i parkove prirode Republike Hrvatske „Parkovi Hrvatske“.

Vodič donosi sažeti pregled svih devetnaest zaštićenih područja, uvod u volonterske programe u Parkovima Hrvatske i upute za korištenje mobilne aplikacije Parkovi Hrvatske. Vodič je otisnut na hrvatskom i engleskom jeziku u cilju pružanja osnovnih informacija posjetiteljima parkova.

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je među najbogatijim zemljama Europe, a zaštićena priroda jedan je od najjačih hrvatskih brendova. To potvrđuje i činjenica kako je trećina teritorija Hrvatske dio najveće svjetske mreže zaštićenih područja – europske ekološke mreže Natura 2000. Zbog iznimnih prirodnih i krajobraznih vrijednosti, naših osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode prepoznati su na karti svijeta kao mjesta koje se mora vidjeti i doživjeti.

Hrvatska je među rijetkim zemljama koje imaju visok postotak teritorija pod zaštitom, što je rezultat očuvanosti prirodnih resursa, ali i želje hrvatskih građana za takvom politikom. Zaštićena područja prirode – uključujući nacionalne parkove, parkove prirode i ostale kategorije zaštite i područja ekološke mreže Natura 2000 – najveće su vrijednosti svake države koja moramo čuvati i njima mudro upravljati kako bi u tom bogatstvu mogli uživati ne samo mi, nego i buduće generacije.

Vodič možete pogledati na: http://www.npkrka.hr/stranice/parkovi-hrvatske-brosura/177.html