Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  04.08.2017, 09:16h


Ugašen požar u NP „Krka“

 

Požar koji je u utorak, 1. kolovoza, poslijepodne zahvatio područje Općine Kistanje nošen snažnim vjetrom ozbiljno je zaprijetio i Nacionalnom parku „Krka“.

Zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih tijela i koordiniranoj akciji svih službi spriječeno je širenje požara prema Nacionalnom parku „Krka“.

U srijedu prijepodne se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, visokih temperatura i vjetra, ponovno rasplamsao požar koji je bio lokaliziran izvan granica NP „Krka“ te je ušao u Park na području netom nizvodno od manastira Krka i spuštajući se Carigradskom dragom prema rijeci prebacio na drugu stranu kanjona prošavši pokraj utvrde Bogočin prema naselju Bogatići Prominski.

U srijedu poslijepodne gorjele su obje obale Krke u Carigradskoj dragi a na desnoj obali na području Općine Kistanje požar se proširio prema Laškovici iznad Roškoga slapa te gorio sve do četvrtka navečer. Zbog neposredne ugroženosti, dio stanovnika zaseoka  Verovići i Krnete evakuiran je na nekoliko sati.

Danas, 4. kolovoza više nigdje u NP „Krka“ nije vidljiv otvoreni plamen te smo dobili potvrdu nadležnih tijela da je požar lokaliziran. Vidljivo je samo mjestimično izdimljavanje.

Požar koji je tijekom dva dana gorio u NP „Krka“ zahvatio je oko 200 ha površine Parka i to uglavnom nepristupačnog kanjona izvan sustava posjećivanja. Upravo je nepristupačnost terena gasiteljima otežavala gašenje požara.

Sigurnost posjetitelja Nacionalnog parka „Krka“ u nijednom trenutku nije bila ugrožena.

Vjerujemo kako će snaga prirode doprinijeti oporavku šumskih i drugih ekosustava.

Ravnatelj i djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ iskreno zahvaljuju svima koji su sudjelovali u gašenju požara na izuzetnom trudu, požrtvovnosti, iskazanom suosjećanju i potpori. Poseban napor bio je potreban kako bi se organizirala akcija gašenja požara na teškom terenu u vremenski nepovoljnim uvjetima.

Svima HVALA VELIKA!