Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  23.08.2017, 13:22h


Noć šišmiša

Ljubazno Vas pozivamo na Noć šišmiša, koja će se u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ održati u petak, 25. kolovoza 2017. u 19:30 na dječjem igralištu u Skradinu.

Za djecu i roditelje organiziran je program prema sljedećem rasporedu:

19:30 Dječje igralište u Skradinu – dječje likovne radionice i interaktivne igre, šišmiš-olimpijada, špilja dugonogoga šišmiša, potraga za šišmišima bat-detektorom, posjet kućici za šišmiše, šišmiš-kviz, rasplesani šišmiš, mali špiljar i vještičji kutak.

Novost ove godine jesu šišmiš-origami Luke Barižona i aktivnosti malog špiljara u istraživanju špilja Udruge Hyla, društva za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske.

20:30 Ispostava JU „NP Krka“ – predavanje "Kraljevi noći", o životu šišmiša, mr. sc. Danijele Hamidović

Prije predavanja odgojna skupina „Zečići“ iz Drinovaca izvest će prezentaciju, recitaciju i ples iz svoga godišnjeg pedagoškog projekta Ovdje piše: Čuvajmo šišmiše. Djeca su se tijekom pedagoške godine kroz niz aktivnosti upoznavala sa životom šišmiša i sudjelovala u različitim aktivnostima kojima je cilj njihova zaštita.

21:00 Trg Male Gospe u Skradinu – predstava Lara u svijetu životinja, u izvedbi Kazališta „Smješko“ iz Zagreba. Riječ je o autorskoj ekološkoj predstavi namijenjenoj mlađoj publici, u trajanju do 50 minuta. Kroz nastup djevojčice Lare djeca upoznaju autohtone i zaštićene divlje životinjske vrste. Klepetan Rodan, misica Risica, gospođa Šišmišica i zec Martin Lijepouhi samo su neki od šumskih likova koji će dati savjet o tomu što svaki čovjek može učiniti za njihov opstanak.

Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. U Nacionalnom parku „Krka“ evidentirano je sedamnaest svojti šišmiša, odnosno 48,6 % ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj, u kojoj živi trideset pet svojti. U špilji Miljacka II u NP „Krka“ zabilježena je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi, koja broji oko 7 000 jedinki.

Ljubazno Vas pozivamo da nam se pridružite!