Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  05.12.2018, 11:23h


Nacionalni park „Krka“ na Adventuri

 

Šibenska Adventura zabavni je program koji će se u iščekivanju božićnih i novogodišnjih blagdana održati od 6. prosinca 2018. do 2. siječnja 2019.

Adventske lokacije proširile su se s jedne na četiri, što će staroj gradskoj jezgri udahnuti život i izvan turističke sezone. Osim što će u njoj uživati lokalno stanovništvo, Adventura će privući i brojne posjetitelje iz drugih hrvatskih gradova, ali i one iz drugih država.

Manifestacija ima i ekološki predznak jer je jedina u Hrvatskoj plastic-free. Jednokratna plastika jedan je od gorućih ekoloških problema današnjice, a edukacija, prije svega mladog naraštaja, najbolji je put k stvaranju nekih novih navika, dobrih za Zemlju.

Adventura ima i svoje dječje izdanje – Adventuricu. Edukacija djece i zaštita okoliša idealni su motivi zbog kojih se u taj događaj uključila i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, i to ne samo kao sponzor, već i aktivno, u programskom dijelu.

Kao što je radionički program sama srž Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik u ljetnim mjesecima, tako je i na ovom mladom ljetu edukativno-zabavni program za djecu raznolik i sadržajan. Program počinje 7. prosinca u Studiju Galerije sv. Krševana, nekadašnjoj Galeriji „Matija“. U popodnevnim satima bit će održane radionice izrade perlica od staroga papira ili dekorativnih ruža od PVC vrećica. Djeca će se okušati i u izradi pop-up čestitki s elementima reciklaže i božićnih ukrasa od odbačenih predmeta. Svim tim radionicama zajedničko je da udahnjuju život odbačenim predmetima i materijalima dajući im novo ruho i novu svrhu. Nekako se u tome krije i istinski blagdanski duh, na koji u konzumerističkoj svakodnevici ponekad zaboravimo.

Baš kao što je na to Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastojala ukazati i na ovogodišnjem GreenEye Festivalu, velike količine bačene hrane, osim moralnog i ekonomskog, predstavljaju i ekološki problem. Zato smo se Adventuri pridružili i s gastroradionicama pripreme zdrave hrane od lokalnih namirnica: Pazi slatko!, Mućke! i Nature made! Energetske pločice, tradicionalne slatke grickalice i zdravi smoothyji naći će se na blagdanskom stolu Nacionalnog parka „Krka“.

Pozivamo djecu i roditelje da nam se pridruže u ovoj adventskoj avanturi, da izrade božićnu kuglu za spas plave kugle na kojoj živimo, uslast prezalogaje i provedu popodne u druženju i veselju. Joy to the World – Radost svijetu!

 

Dana 7., 8., 10. i 11. prosinca u Studiju Galerije sv. Krševana za vas organiziramo radionicu izrade perlica od sjajnog novinskog papira, koje ćemo nizati u narukvice i ogrlice.

Dana 10. i 11. prosinca održat će se druga radionica: izrada velikih ruža od najlonskih (PVC) vrećica, kao ukrasa koji se može nositi na odjevnom predmetu ili na torbi, kao narukvica i slično. Odmah ćemo vam reći da za sudjelovanje u ovim radionicama trebate donijeti stare novine i časopise i raznobojne plastične vrećice.

Dana 12. i 19. prosinca izrađivat ćemo snježne kugle, 14., 18., 21. i 22. prosinca božićne ukrase a 15., 16. i 17. prosinca 3D čestitke. Kugle ćemo izrađivati od starih staklenki koristeći različite ukrase, koje ćemo izraditi od stare vune, konopa, konca i ljepila. Tehnika je jednostavna: vuna, prethodno natopljena u ljepilo, namota se na šablon, a umjesto čavala, drveta i čekića, upotrijebit ćemo čačkalice, stiropol i svoje umjetničke ruke. I za sudjelovanje na ovoj radionici treba donijeti materijal za rad: staklenke s poklopcem, vunu, konop, debeli konac, stare vezice, dugmad, čepove, male figurice, kamenčiće, špekule, božićne ukrase i sve drugo što ćete poželjeti staviti u kuglu. 3D ekočestitke izradit ćemo od papira, unutar kojega se lijepi šablona, i ukrasiti ih raznim ukrasima, koji mogu biti papirnati ili od starih vezica, dugmadi, čepova i drugih predmeta, po vašoj volji i mašti. Zajedno ćemo izrađivati i papirnate anđele, kao ukras za božićno drvce u svome domu, i uresiti ih raznim predmetima. Ako vas ove radionice zanimaju i želite sudjelovati u njima, donesite stari papir i časopise, korišteni ukrasni papir, kolaž-papir, stare vezice, dugmad, čepove, ukrasne vrpce i druge sitnice za koje mislite da će poslužiti kao ukras.

Radionice će se održavati od 17 do 19 sati, kao i tri gastropriče: Pazi slatko!, Mućke! i Nature made!, koje će na istom mjestu zamirisati 10., 17. i 21. prosinca.