Glavni izbornik

Izdvojeni sadržaji

Novosti

  27.06.2017, 09:35h


Čudesni svijet vretenaca

Djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ su 26. lipnja 2017. posjetili Dječji vrtić „Žižula“ u Skradinu i održali radionicu "Čudesni svijet vretenaca".

Zbog velike brojnosti vrste  na području Nacionalnog parka „Krka“ osmišljena je nova edukativna radionica "Čudesni svijet vretenaca" namijenjena djeci školske i predškolske dobi. Djeca kroz zanimljivo predavanje uče o životnom ciklusu vretenaca, zanimljivom načinu parenja, letenja i građi tijela, kao i važnosti očuvanja vode i vodenog staništa.

Vretenca (Odonata) su indikatori najčišćeg okoliša i kvalitete staništa te iznimno važna vrsta za ekosustav. Skupina su beskralježnjaka (Invertebrata ili Avertebrata) koja pripada kukcima (Insecta), svojtama najbrojnijem razredu životinjskog svijeta. Red vretenaca obuhvaća oko 6 000 svojti. U Europi živi oko 160, u Hrvatskoj 70 a u Nacionalnom parku „Krka“ 38 vrsta vretenaca.

U ovom vremenskom razdoblju vretenca su najaktivnija pa se iz tog razloga  na međunarodnoj razini obilježavaju i događaji poput „Dragonfly Day“, „Dragonfly Week“ i ostali.